miercuri, 10 noiembrie 2010

Greseli

Noi, oamenii, avem tendinta de a exagera. Fie cand e vorba de o greseala comisa de o alta persoana, fie ca e vorba de imbracaminte, cert e ca vrem ca altii sa ne vada sau sa ne respecte intr-un anumit fel, iar pentru asta renuntam la naturalete.

Cel mai urat e cand intr-o cearta "victima" incepe si exagereaza, sau cel putin asa pare celuilalt, daca stam sa ne gandim putin o sa putem aprecia ca victima cauta o modalitate de a redobandi respectul celor din jur , in cazul in care se simte umilita de greseala partenerului de cearta. Cert e ca putem fi prost intelesi atunci cand exageram, si putem deseori prin simplul fapt ca facem lucrul asta sa-l umilim pe cel din fata noastra, care poate ca nu a facut-o intentionat sau care poate a avut respectul si curajul necesar ca sa-si recunoasca fapta. Problema intervine atunci cand uneori noi, exageratorii ( :-) ), nu facem lucrul acesta intentionat, pur si simplu e un instinct (prost dar instinct), care ne impinge sa actionam astfel, iar odata ce ne dam seama, din orgoliu ( vesnicul monstru din sinea noastra), nu mai vrem sa ne oprim. Asadar greseala noastra este dubla. O jumatate de solutie ar fi sa tinem minte chestia asta , si anume, ca noi gresim de 2 ori mai mult decat celalalt, asta ne-ar putea invata sa avem un pic de consideratie si compasiune fata de gresitii nostri.

Sa nu uitam ca Zen ne invata echilibrul, astfel o alta exagerare importanta o reprezinta felul in care ne imbracam. Reguli de genul decolteu + fusta mini+ pantofi inalti+ machiaj strident duc intr-un singur loc, si trebuiesc desigur evitate, in special daca iti place sa fii respectata (ca femeie). Daca ai un articol de imbracaminte sau un accesoriu viu colorat, e bine ca machiajul sa ramana cat mai natural. O fusta scurta arata mai bine cu un tricou fara decolteu, iara un decolteu arata mai bine cu o fusta medie care daca porneste de pe talie o sa arate superb. Cand vine vorba de pantofi eu ii prefer pe cei cu platforma si cu toc inalt. Nu-mi plac pantofii sau botinele cu toc mic, deoarece dau impresia de neterminat, si de cele mai multe ori sunt foarte incomozi.

Daca e sa privim si in directia opusa, uneori poate face bine sufletului cand exageram ( cata vreme suntem constienti de ceea ce facem). De exemplu cand vedem un peisaj frumos, iar in descriere ii multiplicam frumusetea doar din cauza ca vederea peisajului ne-a cauzat o stare buna. Sau cand ne simtim tristi, iar lumea pare sa nu realizeze, asa ca urlam in speranta ca vom fi compatimiti, desi nu avem neaparata nevoie de lucrul asta, si pana la urma dupa ce atragem atentia asupra noastra realizam ca de fapt, tristetea nu e chiar atat de rea, si ca a fo compatimit nu te ajuta cu nimic, pentru ca mila, nu e tot una cu intelegerea sau sustinerea.

Asadar, din nou moderatia calugarilor trebuie imbinata cu bucuria pe care ne-o ofera lectia pe care o invatam din propriile nostre greseli, pentru ca uneori trebuie sa privesti si in directia nepotrivita , sau nerecomandata, pentru a-ti aminti cine esti, ce vrei, de ce vrei, si ce e bine pentru tine. In fond, motivatia nu e niciodata ceea ce ne spun/ impun sau promit cei din jur, ci ceea ce ne dorim noi. Putine lucruri sunt mai puternice decat chestia asta.

Pana data viitoare , va saluta cu drag, mereu a voastra scumpa si dulce, Bianca

4 comentarii:

  1. De fapt vorbesti despre greseli in general sau greseli intr-un anumit domeniu?
    Echilibrul Zen este greu de obtinut iar practicarea lui , greu de realizat.
    De ce il aduci in discutie, de dragul argumentatiei?

    A grsi e uman , daca suntem umani , vom gresi de mai multe ori chair daca se spune ca omul invata din greseli.
    Ey nu prea cred ca invatam din ele, ne marcheaza , dar uitam ceea ce am invatat pe moment dintr-o greseala...

    Am febra si nu stiu daca ai m-am putut face inteles in vreun fel dar am incercat ...

    RăspundețiȘtergere
  2. Despre greseli in general. Si despre greselile pe care le comitem ca raspuns ca alte greseli, si despre greselile pe care le-am comite prin a nu comite nici o greseala. Iar Echilibrul Zen este un exemplu de calm si de absenta a greselilor. E greu de practicat, dar eu nu am indemnat la practicare, e una sa practici Zen, si alta e sa imbini principii sanatoase din fiecare sursa posibila, nu crezi?

    RăspundețiȘtergere
  3. Inteleg ce vrei sa spui si-ti respect opinia, cu toate ca nu o impartasesc. Sunt sigura ca ai vazut nenumarate cazuri in care oamenii repeta aceeasi greseala. E adevarat ca nu intodeauna oamenii invata din greselile lor, asta si pentru ca rareori suntem dispusi sa admitem ca suntem supusi erorilor. Poate ca oi fi o romantica incurabila, insa cred ca omul poate sa invete din greselile sale, asta nu inseamna ca nu va comite altele ci ca va evita sa comita aceleasi greseli.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ahhhhh!!! Si insanatosire grabnica! Iti recomand multe ceaiuri echinaceea si ulei de eucalipt.

    RăspundețiȘtergere

Leave a comment